Mät på riktigt eller sluta

Min mamma brukade säga ”tänk efter före”. Hon menade sällan det i samband med online-marknadsföring, men det är i det sammanhanget jag oftast använder det idag. Och jag tror det är något som verkligen fortfarande gäller. Att ha en klar målbild är så oerhört viktigt. Det har sagts förut, av tusentals konsulter, i tusentals workshops, möten och pitchar och ändå verkar det aldrig bli självklart.

Det märkliga är att det verkar finnas en mycket större förståelse kring att man ska mäta, följa upp och utvärdera online än att man ska sätta mål. Det är såklart en paradox. Men inte desto mindre är det sant. Min enda förklaring till det är att det finns verktyg för att mäta. Verktyg som i sig bjuder på ett antal mer eller mindre intressanta variabler som lätt går att plocka ut och presentera i en tjusig powerpoint under nästa styrgruppsmöte. ”Jodå, förra månaden hade vi minsann 39 000 unika besökare”. Det kunde du bett nån tekniker i serverrummet att plocka fram ur loggen på webbservern…

Bild 4
fuzzy...

Nästa gång jag får chansen ska jag plocka ut alla mätpunkter man kan få på automatik ur Analytics och sätta dem på svartlistan. ”Nej, ni får inte sätta mål på antal besök, sidvisningar, spenderad tid etc. Ni måste tänka! Ni ska sätta mål som verkligen betyder något. Mål som ni kan koppla till försäljning/kännedom/whatever det är ni vill uppnå.”

Som exempel; jag vill ju gärna tro att den ändå relativt höga snitttiden jag har på den här bloggen betyder att folk läser. Kanske till och med att ni gillar det. Men inte är det säkert…

Det kan ju lika väl bero på att jag skriver alldeles för långa meningar, med en krånglig, om inte helt obegriplig, uppbyggnad av meningar; styckade och tillika konstruerade med, i berått mod, tillkrånglade huvud- och/eller bisatser samt kommatering, vilket leder till en hög grad av förvirring som i sin tur ger en lång, kanske oförtjänt portion tid spenderad på varje och envar av de inlägg jag skriver. Eller?

Den som uppfinner ett Analytics för målsättningar är snart en riktigt förmögen person, tro mig. Då kommer varenda marknadsförare därute komma med kvantifierbara och verifierbara målsättningar. Om de sen betyder nåt eller inte kommer inte spela någon roll.

3 reaktioner till “Mät på riktigt eller sluta

  1. Pingback: ydring
  2. Pingback: Pierre Du Rietz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.