Många sätt att bli nådd

Härom dagen satt jag på Disruptive Medias intressanta seminariedag Social+Cash. Och inte trots utan tack vare att det var så intressant började jag reflektera över alla sätt jag nu har att kommunicera ut detta. Inte i ”sociala media” så där lagom anonymt, utan personligen; från mig direkt till någon annan.

Olika verktyg fyller olika funktion, vilket inte är så konstigt, och det som kändes snabbt och lite farligt igår känns ganska trögt och mossigt idag. 

Bästa exemplet på detta är mail, e-post. Det som för inte så länge sen var så nytt och så snabbt att det ifrågasattes om det ens skulle gå att föra affärskritiska konversationer via det. Frågan var länge om e-post verkligen var juridiskt bindande. Det var ju liksom inte ”riktigt skriftligt”. Idag tror jag inte det är många som skulle dra sig för att använda e-post som bevis, varken mellan privatpersoner eller mellan företag.

Men det som slog mig kring e-post av idag är att jag använder det helt annorlunda än för bara ett par år sedan.
Min mail har nästan blivit en slags fax.  Jag samlar på konversationer (ofta längre) och använder den sällan för att skicka korta meddelanden till människor jag har en relation med. Det är helt enkelt inte så snabbt längre. Då använder jag mycket hellre SMS, Facebook eller Twitter. Jag blev aldrig riktigt någon chat-människa, men hade jag haft kvar ICQ hade det säkert varit ett alternativ.

Så när jag sitter där på seminariet mailar jag inte. Och inte SMS:ar jag heller. Men jäklar vad jag kommunicerar! Dagen startar med att jag via 4square berättar att jag anlänt. Meddelandet skickas ut till de jag känner (som också har 4sq, så för att vara på den säkra sidan ser jag till att checka in på Gowalla också).
Väljer så klart att posta det på Twitter också, som i sin tur är kopplat till Facebook, och så har jag faktiskt berättat direkt för ungefär alla jag känner vad jag ska göra.

När vi runt 150 personer sitter på seminariet uppdateras live feeden från Twitter hela tiden. Förutom att det blev väldigt många tweets totalt blev mina vänner på Facebook något överinformerade om vad som hände under dagen.

Under dagen kommer jag på mig själv att kommunicerade med en eller flera personer via:

 • Facebook
  Både via status-uppdateringar + kommentarer på dem och via meddelanden.
 • Twitter
  Via det ganska kraftiga flödet av tweets, men också via @-svar och direktmeddelanden.
 • Platstjänster
  Via 4sq och Gowalla. Anger här både var jag är, men kompletterar ibland med en eller annan notering
 • Mail
  Jo, jag skickade faktiskt något mail också. Fast inget om seminariet.
 • SMS/MMS/Telefon
  Även det hände. Jag erkänner.

Så för att sammanfatta.
Det är många vägar in och många vägar ut. Alla är snabba men fyller olika funktion även om de har samma syfte; kommunikation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.