Använda Netvibes för omvärldsbevakning

Netvibes är ett verktyg för att samla RSS-flöden men det finns även ett stort antal färdiga moduler (s.k. widgets) för att t ex Twittra, kolla mail eller få börskurser direkt inifrån Netvibes. Deras pay-off är ”Dashboard everything” och det här inlägget kommer att handla om hur du enkelt och gratis kan sätta upp en dashboard för att se vad som sägs om dig, ditt varumärke och dina intresseområden online.

Här kommer jag att visa hur du kommer igång och hur du sätter upp en första dashboard i ett par enkla steg:

 • hur du skapar ett konto
 • grunderna i verktyget
 • hur du lägger till en widget
 • hur du lägger till ett webbflöde (RSS)

Det kommer ge dig en grundplåt för bevakning av t ex sociala medier. Verktyget i sig begränsar inte mycket kring vilken typ av bevakningar du kan göra. I själva verket begränsar det inte alls då det helt och hållet är beroende av andra källor. Själva Netvibes är bara en samlingsplats, men en mycket bra sådan.

Då kör vi igång!

1. Skapa ett konto

 • Gå till www.netvibes.com och klicka på ”Logga in” högst upp i högra hörnet. Det kommer att öppna ett formulär för inloggning. Till höger om detta finns en ruta med en länk ”Gå med”. Klicka på den.

  Så här ser det ut. Klicka på "Gå med"
  Så här ser det ut. Klicka på "Gå med"
 • Fyll i formuläret och klicka på ”Skicka”. Du kommer nu att få ett bekräftelsemail till den e-postadress du angivit. För att komma igång måste du klicka på länken i mailet. Det här kan ta olika lång tid och beroende på hur mailreglerna ser ut på ditt företag kan det vara en bra idé att kolla så att inte mailet fastnar i spam-filtret.

  Mail från Netvibes för att aktivera konto

2. Grunderna

Netvibes erbjuder både en privat och en publik del. På den publika delen kan du välja att dela med dig av innehåll som du samlat på dig i den privata. Den publika delen är en intressant del av verktyget som vi återkommer till senare men först ska vi titta på den privata delen.

Flikar

Netvibes är uppbyggt på ett fliksystem. Flikarna kan döpas till vad du vill och under varje flik kan du lägga in en eller flera RSS-strömmar, sökningar eller widgets. När du kommer in första gången finns ett antal flikar redan där. Börja med att klicka runt bland dessa så kommer du snabbt förstå idén bakom.

Toppmenyn

Överst hittar du ett antal val. Dessa är (från vänster till höger):

 • Lägg till innehåll
  Grunden för att jobba med Netvibes. Klicka på denna för att lägga till RSS-strömmar, sökningar eller widgets
 • Instrumentpanelen
  Här kan du lägga till fler dashboards eller aktivera en publik sida på Netvibes.com. Vi lämnar det just nu.
 • Widgets vy och Läsvy
  Två alternativ för hur informationen ska visas. Välj den du gillar bäst. Jag tycker att widget-vyn ger bättre översikt- Är även den som är förvald.
 • Kontoinställningar
  Kommer att vara det namn du valde när du registrerade dig (i mitt fall ”sweetiris”). Här kan du ändra användarnamn, lösenord etc.
 • Inställningar
  Byt färger, bakgrund etc på din dashboard. Du kan även göra egna bakgrunder om du t ex vill att din dashboard ska kännas mer som ditt företag.
 • Logga ut
  Det är precis som det låter. Loggar ut dig från Netvibes.

3. Skapa flikar och lägg till innehåll

Grunden i Netvibes är som sagt flikar under vilka du sorterar in innehåll.

Skapa ny flik

Börja med att skapa en ny flik. För att göra det klickar du helt enkelt på ”Ny flik” längst till höger i raden av flikar.

En bra tumregel är att döpa fliken till något som illustrerar vad den innehåller. Är du inte säker nu så gå vidare. Du kan lätt ändra det senare genom att klicka på ”Redigera”.

När du skapat fliken kan du välja bl a layout på innehållet, namn eller att ta bort fliken. Det här är samma val som du får om du klickar på ”redigera” på en annan flik.

Lägg till widget

Ett bra sätt att komma igång är att lägga till en eller ett par av de färdiga widgets som finns. T ex finns det en utmärkt widget som söker på Twitter i realtid och ytterligare en som visar resultat från olika blogg-sökmotorer.

Så nu vill vi lägga till dessa under vår nya flik.

 1. Klicka på ”Lägg till innehåll”
 2. Skriv in ”Twitter” i sökfältet.
  Du kommer se att det finns ett helt gäng med widgets för Twitter. Du får lite mer information om du för muspekaren över ikonen. Tyvärr ger det inte allt för mycket information. Det fina är att det inte kostar något att pröva.
 3. Lägg till widgeten ”Twitter search” genom att klicka på ”lägg till”. Denna hamnar nu under den flik du står på och ser ut så här.
 4. Just nu söker den efter ”netvibes” vilket du förmodligen inte är intresserad av. För att ändra sökningen, klicka på ”redigera” och skriv in din sökning i fältet ”Search for”. Du kan även välja hur många poster som ska visas. 10 tycker jag känns lagom. Klicka på ”OK” för att spara och se resultatet. I det här fallet använder jag ”saab” som exempel.
  Nu har du en live-sökning på Twitter efter ”saab”!

Lägg till webbflöde (RSS)

De flesta sajter har idag ett RSS-flöde och de markeras ofta ut med en ikon. Det flödet består oftast enbart av ren text och kan vara hela eller delar av det som publiceras på sajten. Även en del sökmotorer erbjuder rss-flöden på de sökningar du gör. CommonCraft förklarar RSS på ett underbart sätt om du vill veta mer om hur det funkar [VIDEO]

Då det här ska handla om omvärldsbevakning ska jag visa på hur du gör för att lägga till en sökning från blogg-sökmotorn Twingly under din flik.

 1. Öppna ett nytt fönster/flik och gå till Twingly.com‘s söksida, ”Blog search”. Skriv in din sökning och klicka på ”sök”
 2. På sökresultatsidan finns det en länk som heter Subscribe to RSS. Kopiera den länken (högerklick) alt. klicka på länken och kopiera sidans adress.
 3. Gå tillbaka till Netvibes och klicka på ”Lägg till innehåll”.
 4. Den här gången väljer du ”Lägg till webbflöde”
 5. Klistra in länken du kopierade på Twingly och klicka på knappen ”Lägg till webbflöde” till höger.
 6. Nu kommer det att dyka upp en ikon med en grön knapp under där det står ”Lägg till”. Klicka på den för att lägga till denna under din flik.
 7. Klart! Det kan dock dröja ett par sekunder innan resultaten dyker upp.

Ditt nya webbflöde dyker upp längst upp till höger men du kan enkelt flytta den genom att helt enkelt dra och släppa. Detta funkar även mellan olika flikar.

Samanfattning

Bravo! Nu har du skapat ett konto på Netvibes och lagt till både en widget och ett rss-flöde. Egentligen behövs inte så mycket mer. Lägg till lite fler flöden, testa några olika widgets och börja skapa fler flikar så du kan sortera informationen.

Härnäst

I nästa del gräver vi lite djupare i Netvibes funktioner och hur det kan användas som en del av en bredare del av ett företags onlinenärvaro.

7 reaktioner till “Använda Netvibes för omvärldsbevakning

 1. Pingback: Johan Ydring
 2. Pingback: stefantell
 3. Pingback: ydring
 4. Pingback: Johan Ydring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.