Det där stället sociala-medier funkar inte

Jag är lite förvånad. Min högst ovetenskapliga och personliga upplevelse är att det konverseras otroligt mycket kring politik och valet. Men partierna är eniga. Sociala medier levererar inte. Partierna får helt enkelt inte den anstormning av nya väljare de tänkt sig att få.

Det dras såklart jämförelser med Obama. Och här börjar problemen. Det finns en spridd missuppfattning om att Obama på något magiskt sätt vann valet genom sociala medier. Vill man kan man kanske vrida det till det, men faktum är att Obama gjorde en sak; mobiliserade fotfolket, gräsrötterna. Det var det som var Obamas beryktade och mytomspunna sociala media-succé. Det var inte twitter, Facebook eller voteobama.com som fick miljoner av amerikaner att rösta för första gången. Det var de horder av dörrknackare, flygbladsutdelare och lokala inspiratörer som gjorde det. Sen använde dessa så klart ny teknik och nya vägar att kommunicera med varandra och, just det, få ytterligare personer engagerade i valrörelsen.

Så när partiernas strateger pratar om ”sociala medier” gör de det utifrån helt fel förväntningar. Vad värre är, är att de inte heller verkar ha fattat vad det är. Inte alls faktiskt. De pratar om sociala medier som det vore en plats, eller ett antal kanaler som det bara är att gå ut och ta. Ytterligare ett staket där de kan klistra upp sina leende ansikten eller gränsöverskridande gruppbilder i slumstylade boxningslokaler.

Det finns ett fint uttryck myntat i Obamas hemland: Don’t blame the player, blame the game.
Sällan har jag sett något som är bättre bevis på det.

  • Se även den intressanta artikeln i gårdagens DN som är inne lite på samma spår.
  • Finns väl även anledning att tro att ”Fallet Annica” kan få viss effekt. Läs i AB

3 reaktioner till “Det där stället sociala-medier funkar inte

  1. Pingback: Johan Ydring
  2. Pingback: Stefan Tell
  3. Pingback: Håkan Smith

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.