Strax innan lunch glider Alexander Bard och Andrew Keene upp på scenen. Nu förväntar jag mig provokation och de levererar. De jag blir väldigt undrande över är hur folk kan gå ut nu? De har precis segat sig igenom dragning 1A från sponsorerna och annan ganska slätstruken smörja, men nu väljer de att gå ut. Märkligt.
Bard börjar med att konstatera att det finns två problem med allt som görs på nätet:
- Narcissism – alla tror dom är bäst och tar sig därför rätten att sprida sin dynga över världen
- Naivitet – vilket skapar narcisistens världsbild.
Om naivitet har även Keene ett och annat att säga. Enligt honom är det grundläggande problemet att folk inte tänker tillräckligt. Helt enkelt, folk är (i stort) idioter. När Keene sen fortsätter ösa på med uttalanden som ”Information kan inte vara fri. Det skulle bli katastrof”, vi styrs av ”Information communists” och ”Folk måste få betalt” för vad de gör knorras det en hel del i stolarna runt mig.
I princip är det han säger att folk måste inse att de är mediokra. Han frågar till slut, rakt ut i publiken: ”hur många här inne erkänner att de är mediokra?” Inte en hand upp, men en hel del skratt. ”Varför skrattar ni? Varför kan ni inte erkänna att ni är mediokra?”
Bard och Keene är inne på något intressant. Finns det verkligen en vinst i att folk delar med sig av all möjlig skit de kommer på? Låtar på MySpace, foton på Flickr och tanklösa, inåtvända blogginlägg. Ska man verkligen säga saker bara för att man kan bli hörd? Bard menar att det vi ska ha är Talent Generated Content istället för User Generated Content. Men det betyder också att vi ska betala för det.
Att internet skapar nya klasser är ingen ny idé. Det blir dock en intressant vinkel när Bard vänder det till att ”den nya underklassen” är de som har tid att göra av med och de är därför bara de som har tid att använda all den skit som kommer ut, t ex location-tjänster. Keene tillägger att ”The upperclass will buy privacy!” De kommer alltså bara vara de som har råd (som jag tolkar det främst intellektuellt) att stå utanför den nya delningshysterin.
Oavsett om man håller med herrarna eller inte så är de intressanta frågor de tar upp. Själv är jag långt från övertygad. För att göra det hela lite mer intressant hade det varit på sin plats att ha någon på scen som hade en anna åsikt.
Kamurshol: 90% av er är idioter. Erkänn! #sime10 http://bit.ly/bkZoLH
GillaGilla
RT @ydring: Kamurshol: 90% av er är idioter. Erkänn! #sime10 http://bit.ly/bkZoLH
GillaGilla
Och så tackar vi @magnus_s för RT på "90% av er är idioter. Erkänn! " http://bit.ly/bkZoLH
GillaGilla
RT @ydring: Kamurshol: 90% av er är idioter. Erkänn! #sime10 http://bit.ly/bkZoLH
GillaGilla
Hm, intressant! Bra Johan. RT @ydring: Kamurshol: 90% av er är idioter. Erkänn! #sime10 http://bit.ly/bkZoLH
GillaGilla
Den digitala underklassen är de som har tid att göra av med http://bit.ly/dojTys
GillaGilla
Det var säkert underhållande, men jag tror de missat en viktig poäng. Kika på den här studien som pekar på vikten av närvarl bla. https://admin.informationsforeningen.se/media/9427086/om%20professionell%20anvã¤ndning%20av%20sociala%20medier%20och%20andra%20digitala%20kanaler.pdf
GillaGilla
Intressant undersökning. Ska ge den lite mer tid och tanke inom kort. Spontant tycker jag den snarare handlade om det som Stefana Brodbent pratade om; vilka vi pratar med, i vilka kanaler och varför.
Det Bard/Keene gick på om var snarare vilka som bidrar med information. Att givarkulturen på nätet snarare fördummar än förkovrar. Det är ju en minst sagt tveksam tes om man tittar på t ex Wikipedia men inte fullt lika om vi istället ser på MySpace.
Bard/Keene tycker jag representerar en elitistisk tankebana. Enkelt uttryckt: ”90% är idioter och producerar skit och de bör hålla sig borta från att stå i vägen för de 10% som gör någon vettigt”
GillaGilla
Brodbents dragning var f.ö grym. Skrev en sammanfattning av den här: http://www.kamurshol.se/social-inovation-och-intimitet-sime10/
GillaGilla
90% av er är idioter, erkänn!!! (säger Bard) http://www.kamurshol.se/90-av-er-ar-idioter-erkann-sime10/ (via @ydring)
GillaGilla
RT @ydring: Kamurshol: 90% av er är idioter. Erkänn! #sime10 http://bit.ly/bkZoLH
GillaGilla
RT @lojdqvist: Den digitala underklassen är de som har tid att göra av med http://bit.ly/dojTys
GillaGilla
Någon borde frågat Alexander Bard och Andrew Keene om de själva anser sig vara mediokra. Säkerligen vill de snarare se sig tillhöra eliten. Ni minns kanske mail-listan som Alexander drog igång: http://www.dn.se/kultur-noje/ubermobbning-pa-natet-1.545670
GillaGilla
Är ganska säkra på att de inte anser sig mediokra. Tror inte heller de bryr sig särskilt mycket om vad andra tycker. Att vara självupptagen och medioker är iof inte samma sak 🙂
GillaGilla
Vad intressant att läsa dina sammanfattningar när jag själv inte varit där. Tack!
Utan att varken ha varit där eller läst det du skrivit jättenoga: Skulle man inte kunna förenkla det hela med att säga att ”människor” är precis som ”människor” är, oavsett om det är på nätet eller ej. Vissa hörs mer, andra mindre. Och det är inte alltid att de som hörs mest är de som har mest att säga?
Intet nytt under solen? 🙂
GillaGilla
Ja på sätt och vis. Det som är skillnaden är möjligheterna att göra sig hörd. Att ”alla” nu kan höras och synas brukar betraktas som något positivt där är goda exempel som Wikipedia är enkla att lyfta fram för att att visa på nyttan.
Men den öppenheten en baksida. Alla blir musiker, artister, konstnärer och debattörer på samma scen blandas självklart högt, lågt, underbart och förskräckligt och det blir upp till varje konsument att avgöra vad som är mediokert och inte.
GillaGilla