Social innovation och intimitet #sime10

Jag trodde Stefana Broadbent skulle bli dagens höjdpunkt och det var hon. Det är något härligt när det plötsligt kliver upp en akademiker som med kirurgisk precision förklarar skeenden som vi andra bara yrar om.

Dr Broadbents utgångspunkt är att social inovation inte händer där vi tror. Vi ändrar beteenden på oväntade sätt.

Den sociala cirkeln. Genom att studera folk, år ut och år in kan hon visa på hur vi egentligen kommunicerar och med vilka. Det som visar sig är att den sociala cirkeln är mycket liten. M.a.o vi pratar med ungefär samma 5-10 personer hela tiden. Hon slår även hål på idén att det är ungdomarna som har flest kontakter. Det är helt tvärtom. Desto äldre du blir desto fler personer har du i ditt nätverk. Både de mer intima och de mer perfiera.

Den sociala cirkeln

Social distans. De flesta kanaler involverar alltså mindre än 10 personer. Undantaget är sociala medier. Men även här är antalet kontakter litet om vi pratar om ”riktig kommunikation” (DM på Twitter, mess/chat på Facebook etc) och inte bara att slänga ur sig något på en wall. Det visar sig också att desto rikare en kanal är desto färre verkar vi vilja interagera med. Facebook blir broadcast medan Skype är det intima och personliga.

Information redundancy. Det finns även ett tydligt mönster av att det är samma folk som återkommer i alla kanaler. Vi ringar alltså en person först, sen textar vi samma människa, efter det ”like”:ar hennes inlägg på Facebook, sen… Cirkeln hålls på så sätt liten, stark och intim.

Maktskifte. Vi pratar även om ett slags maktskifte. Vårt privatliv är inte längre enbart tillgängligt när vi lämnar fabriken. Intimiteten får helt plötsligt plats i skolan, på fabriksgolvet etc. Och det här menar Dr Broadbent är en radikal social transformation.

Samtidigt är det en tillbakagång till ett normaltillstånd, med hjälp av den nya tekniken. Intimitet är något allmänmänskligt och nödvändigt. Vi vill och behöver vara nära de vi håller kära. Den insikten ger diskussionen kring Facebook på jobbet ytterligare en dimension.

4 reaktioner till “Social innovation och intimitet #sime10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.