Att misslyckas med lärande

reflektionAtt det är viktigt att hitta tid för att reflektera är allmänt känt. Men hur lätt är det på riktigt? Jag får helt enkelt inte till det.

”Men” tänker du kanske ”är det inte precis reflekterar du gör, just genom att skriva det här?” Och jo, det är det ju. Men det är något med kontinuitet som saknas.

Finns så klart massa olika metoder för att få till det:

  • Sätt av tid i kalendern varje dag/vecka
  • Ta en promenad på lunchen och ägna tiden åt att lyssna på något smart
  • Gå lite tidigare från jobbet och ta en omväg hem så du hinner tänka på något annat än nästa möte
  • Gå upp tidigare och sätt ett schema som innehåller både hjärna och kropp (verkar ju hänga ihop det där)
  • Lägg dig senare (borde ju i princip funka men…)

Jag har testat alla och misslyckats med alla. Samtidigt inser jag ju att det inte håller. Det gäller ju att inte göra det en gång om året – utan hela tiden. Att ha en plan och att faktiskt hänge sig åt och att följa den. Tiden måste skapas. Tas. Annars är det bara att lägga ner.

De som lyckats vet. En av de mest kända varianterna är Warren Buffets ”Hair cut Tuesday” vilket egentligen är en omskrivning för den lite tråkigare ”5-hour-rule”. Dvs fem timmar per vecka måste spenderas på lärande. Fem timmar per vecka. Det är 260 timmar per år. 6,5 hela arbetsveckor.

På senare tid har även Bill Gates varit inne på samma linje med ”Busy is the new stupid”. Låter ju aningen förmätet av en kille som man ju vet varit mer än busy hela sin karriär. Eller i alla fall tills dess att han inte behövde vara det längre. Men han har ju rätt i sak.,

Insikten är enkel. Om du på riktigt erkänner att vi lever i en ekonomi där det främsta konkurrensmedlet är kunskap så måste du skapa tid för att lära dig. Sen kan du kalla det reflektion, mindfulness, life long learning eller ”Hair cut Tuesday”. Spelar mindre roll.

 

PS.

Om du vill lära dig lite mer om hur Buffet tänker så läs den här intressanta artikeln av Michel Simmons som verkligen ansträngt sig för att förstå sig på idén.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.