Om man ser på hur stor andel av totalen som e-handel tar och hur mycket enklare det är faktiskt handla via nätet så finns det ingen anledning att tro att fysiska butiker skulle klara sig.
Vad finns det för dig anledning för mig att överhuvudtaget gå in i t.ex. en matbutik? Det skäl som kan finnas är väl möjligen tillgänglighet. Eller slump. Då blir den enda egentliga konkurrensfördelen läge. Alltså ett av fyra ”P” om man vill gå tillbaka till de gamla principerna. Och det vill man ju ibland.
Ett annat skäl skulle möjligen kunna vara att det är lite mysigt att gå i en butik – att man kan plocka från hyllorna och titta bland sakerna.
Flera anledningar än så finns egentligen inte.
Ser man till andra kategorier (kläder, elektronik etc) så ser det väl ännu värre ut. Ett inte helt ovanligt scenario är att dessa butiker i dag enbart används som showrooms för näthandlare.
Kanske det mest slitna men sanna exemplet:
Du går in i en butik. Provar ett par skor. Tar upp telefonen och köper dem där du får bäst pris, snabbast leverans och bästa möjliga betallösning. I 99 fall av 100 så kommer det inte vara från den butik du faktiskt står i.
Men att e-handeln ökar är inget nytt. Dibs har i flera år givit ut den utmärkta ”E-handelsrapporten” och årets siffror är lika tydliga som tidigare år.
- E-handeln har ökat 16% i år
- Resor är fortfarande störst (49%) och omsätter svindlande 144 miljarder sek.
- Tittar man på drivkrafterna att handla på nätet så är det pris, bekvämlighet och utbud.
Så där klickar plötsligt tre ”P” in. Förmodligen alla fyra.
Även om det är dåligt att använda sig själv som exempel så tänker göra det ändå. Jag handlar nu för tiden i princip all mat, all elektronik, Bokar alla resor och beställer alla biljetter online. Gör alla bankärenden. Jag går i princip aldrig i butiker. Om det inte är på infall, slump, kalla det vad du vill.
Det jag tycker är det intressanta är vad det hör gör med samhället och då tänker jag kanske mest på stadsbilden.

Betyder det att vi är på väg mot en stadsbild likt DDR när det var som värst? Att det kommer finnas noll och ingen anledning att röra sig på säg Drottninggatan om man inte har ett mål annat än att handla?
Förmodligen inte. Staden kommer säkert ha ett liv. Även om det inte är samma liv. Men jag tror däremot inte att det är en liten skobutik man ska satsa på att öppna där.
Ps.
Inte 100% relaterat men intressant om skillnaden i kundbeteende online vs fysisk butik.
*Vad finns det för dig anledning för mig att överhuvudtaget gå in i t.ex. en matbutik?”
– Du får besök av någon och mjölken är slut? Vad gör du, gör en online beställning då eller? Själv går jag till affären och köper ett mjölkpaket.
”Ser man till andra kategorier (kläder, elektronik etc) så ser det väl ännu värre ut.”
– Mina skor går sönder, jag går in till en fysisk butik, hämtar skorna och går hem. Du beställer online, väntar på att lagerarbetaren skall få beställning till sig elektroniskt, hämta skorna från lagerhyllan och posta dem till dig för att du sen skall få ett avi och köa efter arbetstid på ICA för att få ut skorna.
Det är inte snabbare eller enklare med näthandel, det handlar mer om något annat.. Det handlar om att folk är ute efter att spara pengar i en ända och slösa i en annan.
GillaGilla
Jag håller med om att det är så just nu, men det du pratar om är enbart logistik. Det kommer garanterat att lösas. Redan nu levereras det mest hem så inget köande på ICA.
Sen utgår du från att det finns en affär att gå till. Det är ju precis det jag menar är faran. Vem ska driva en affär utan kundunderlag? Räcker ju inte att folk köper en mjölk då och då.
Att dra parallellen till hur stormarknaderna och kedjorna slog ut slakterierna, ostbutiken, bagerierna, skräddarna etc etc känns inte helt långsökt.
GillaGilla